2013. május 15., szerda

Broderskab (2009)


Új hobbimnak hódolva, miszerint Dán filmeket nézek angol felirattal, véletlenül akadtam bele ebbe a filmbe. Egy kedves ismerősöm mondta: úgy a legjobb filmeket nézni, hogy szinte semmit sem tudsz róluk. Így nincsenek elvárásaid és a reakciók is teljesen őszinték, mert kicsit sem volt befolyással rájuk mások személyes véleménye. 

Na így ültem neki ennek a filmnek én is. A címén kívül csak azt tudtam a filmről, hogy Dán és a dráma műfajába sorolható. Nem voltam felkészülve arra amit látni fogok. Nem rázott meg, mert azért elég sok filmet láttam már, inkább csak meglepett. Ha egy mondatban kéne összefoglalnom a mozit akkor az így szólna: az Amerikai história X és a Túl a barátságon keveréke. Azt hiszem ez teljesen elég és nagyon pontos leírás.

A story lényege: Lars egy a hadseregtől eltanácsolt srác, nem találja a helyét a világban. A véletlen úgy hozza, hogy összeismerkedik pár neo-Nazi figurával. Először nem akar közéjük tartozni, de mivel nincs jobb dolga melléjük csapódik, majd pár apróbb (emigránsok ellen elkövetett) bűntett után a brigád soraiba kerül. A bandában természetesen volt egy figura aki az első pillanattól kezdve ki nem állhatta őt. Ő Jimmy, a brigád egyik legjobb, leghűségesebb katonája, a példa mindenki előtt. A véletlen úgy hozza, hogy kénytelenek lesznek elviselni egymást, mert össze lettek "zárva" egy félreeső tengerparti házban, ami az egyik nagy vezér tulajdona és rájuk bízta a felújítási munkálatokat. Az összezárás elsődleges lényege az volt, hogy Jimmy megtanítsa a lényeges gondolkodási és viselkedési módokra Lars-ot. Ebből természetesen nem ez lett, hanem előjött a túl a barátságon szindróma.


Szépen lassan, észrevehetően kialakult a kölcsönös vonzalom a két srác között, ami természetesen be is teljesült. Ezt nem részletezem, az északi filmekhez méltóan elég élethűen mutatták be a dolgokat. Ahogy lenni szokott, jött a várható bonyodalom. Egy teljesen kirekesztő társaságban, akik a meleg kapcsolatot totálisan gyűlölik, nem várható egy egyszerű ejnye bejnyével történő ügylezárás. A részletekbe nem megyek bele, hátha valaki kedvet kap a film megnézéséhez és nem lőném le a végét. Annyit azért elmondok, hogy a drámai csavar nekem nagyon tetszett.

A mozi mondanivalóját talán nem is kell leírnom, annyira klisés, hogy mindenki tudhatja a film megtekintése nélkül is. A színészi alakítás a két főszereplőtől jó volt. Főleg a szőke srác alakítása tetszett. A dán mániám és a történet egyedisége miatt megadom a 8/10-et. Sikerült meghoznia a kedvemet az északi drámákhoz.