2013. február 16., szombat

Pusher 2 (2004)



Az előző bejegyzésben az eredeti Pusher trilógia első részének gyenge remakejéről írtam (aki csak teheti azt a filmet felejtse el és csak is a 96-os változatot nézze meg) . Most visszatértem a Dán vonalra és Nicolas Winding Refn által készített folytatásához.

Pár mondatban a történet. Az első részből megismert Tonny kapta meg a főszerepet. Az ő történetét láthatjuk. Éppen kiengedi a sittről, ahol felhalmozott egy kisebb tartozást. Elmegy a faterjához egy kis segítségért, amit nem nagyon kap meg. Ahogy ilyenkor lenni szokott Tonny is szépen kezd visszacsúszni a régi narkós élete felé. Újabb tartozások, balhéba keveredések és egy nem várt baba bonyolítja az amúgy sem egyszerű életét.

Ez a film már sokkal érettebb és kidolgozottabb lett az elsőhöz képest, de kicsit sem romlott az értéke. Sikerült a tipikus drogbiznyic vonalból átlendülni egy igazi drámába. Érezhető a fejlődés Winding Refn munkáján, mert az első résznek erős vizsgamunka hatása volt.

A szereplők közül csak egy emberre térek ki, mert gyakorlatilag ő vitte a hátán az egész filmet.
Tonny - Mads Mikkelsen az első rész epizód szerepéhez képest rengeteget fejlődött. Ezek a drámai karakterek állnak neki igazán jól. Tudom hülyén és elfogultan hangzik, de én egy szerethető figurát kaptam tőle. Olyan figura aki a családi hátterének is köszönheti azt, hogy az élete ilyen el... lett. Normális apakép nélkül nő fel persze, hogy lecsúszik. Próbál bizonyítani az apjának, de valahogy semmi sem jön össze neki. A nyakába szakad egy baba, akit először elutasít majd mégis csak elkezd valami felelősséget érezni iránta. Sokkal jobban megviselt ez a film, mint azt vártam.

Gyors összegzés: tetszett. Ennél többet felesleges leírnom róla. Talán csak annyit, hogy meghozta a kedvem a trilógia befejező részének megnézéséhez.





Ps.: Mads Mikkelsen for President 



2013. február 2., szombat

Napos oldal (2012)




A mai 2. filmem a 8 Oscar-dijra jelölt Napos oldal. a rendezője David O. Russel, akit 2011-ben a The Fighter rendezéséért már jelöltek Oscarra. (ebben a filmben nyújtott alakításáért kapta meg Christian Bale a legjobb mellékszereplőnek járó szobrot) A legjobb film kategóriában is megkapta a jelölést.
A két főszereplőt és a két mellékszereplőt egyaránt jelölték, de vegyük sorjában:





Bradley Cooper-t a legjobb férfi főszereplő díjára jelölték. Eddig őt jobbára csak komikus szerepekben vehettük észre, jó volt látni, hogy tud kicsit komolyabb karaktert is alakítani.

Robert De Niro. Legjobb férfi mellékszereplő jelölés. Megint csak egy kisujjból kirázott szerep egy igazi nagy színésztől, még a nagy generációból.

Jacki Weaver. Legjobb női mellékszereplő jelölés ...



Jennifer Lawrence. Legjobb női főszerep jelölés. Őt nem véletlenül hagytam a végére. Új csillag tündököl Hollywood egén. Csodaszép és a karriere is felfelé ível. A játéka, megjelenése elvarázsolt, egyszerűen imádtam. Azt hiszem meg van az új kedvencem. Talán neki van a legnagyobb esélye a díj begyűjtésére, hiszen ezért a szerepért megkapta a Golden Globe-ot. Ami mint tudjuk nagy átlagban az Oscar előjele. Sajnos azt is tudjuk, hogy az Akadémia erősen szimpátia alapján dönti el a díjak kiosztását, és Jennifer dolga elég kemény ilyen viszonylatban. Az idős francia asszonynak adjanak életműdíjat, a 9 éves kislány meg nehogymár csak azért mert 9 éves! Nem kell ilyen fiatalon elrontani. Vote for Jennifer!


 A lényeg: tökéletes randifilm, az élet újrakezdéséről, pozitív gondolkodásról és persze a szerelemről. Találd meg azt aki kb. olyan őrült mint te!


Osztályzat:  8/10

Pusher (2012)



Az azonos című Dán trilógia első részének elbaszott Angol remake-je. Sikerült rábízni a filmet egy Luis Prieto nevű tök ismeretlen spanyol rendezőre aki a 96-os alapként szolgáló filmből kivette az eredetiséget, kidobta a kukába, a megmaradt darabokat jól nyakon öntötte egy nagy adag cukorsziruppal és túl édes baklavaként az arcunkba tolta. A 2000-es Szétcsúszva óta nem láttam ennyire elcseszett drodbiznyic filmet, pedig az aztán erősen a legalja kategóriába tartozik.Tim Curry mint London mindenható drogbárója? Ugyan kérlek.



Frenk szerepét alakító Richard Coyle-ről nem sokat tudnék mondani, sikerült fapofával lehoznia az egész filmet. Valahogy nem hittem el róla, átérzi a súlyát annak a dolognak, hogy  bármikor egy végtaggal kevesebbel térhet haza az elcseszett biznyice miatt.

Tony ..... , hogy is mondjam. Mads Mikkelsen után mindenki csak nevetséges lehet ebben a szerepben. A "baltaarcú Dán" (köszi Adrián) olyan természetesen és lazán hozta azt a figurát, hogy a mostani filmben Bronson Webb alakításánál inkább becsuktam a szemem, hogy ne lássam mit szerencsétlenkedik ez a gyerek össze.

Furcsa mód Milo szerepén és az őt alakító színészen nem változtattak a készítők, sőt olybá tűnt még a szövege is szinte szóról szóra megegyezett az eredetivel. Zlatko Buric hozta az, amit már 16 éve jól megcsinált egyszer.

Flo szerepére a még mindig gyönyörű, volt Burberry modelt, Agyness Deyn-t kérték fel. Aki hitelesen hozta a narkós sztripper szerepét. Vele kapcsolatban kicsit sem tudok objektív lenni. Régi nagy kedvenc ő nálam.







Ha már az eredeti film rendezője Nicolas Winding Refn elvileg producerként beszállt a munkába, kicsit jobb végeredmény is születhetett volna.

A lényeg: jó, hogy a Dán változatot a múlt héten néztem meg, így élesen élt még bennem a film, sok-sok unalmas részt át tudtam pörgetni ebből a filmképződményből.

Osztályzat: 6/10.  5 lett volna, de Agyness miatt egy kicsit fentebb vittem az értéket.